Korte impressie van de eerste conferentie van de academy for professional dialogueMaandag de 15e oktober vloog ik in 45 minuten naar London Gatwick om vervolgens na een 20 minuten durende taxirit aan te komen in Roffey Park Institute, Horsham, West Sussex voor de eerste conferentie van de academie voor professionele dialoog.

De conferentie was een internationale bijeenkomst van dialoog beoefenaars van over de hele wereld, die hun werk en ervaringen willen delen om anderen te informeren en te inspireren. Het algemene doel van de academie is om een ​​dieper begrip te ontwikkelen van de professionele praktijk van dialoog om gefragmenteerde situaties om te zetten in uitgelijnde processen van constructieve verandering.


Voor de conferentie kregen alle leden zeer veel materiaal om te lezen omdat deze documenten besproken zouden worden tijdens de verschillende sessies.

Om een idee te geven van de diepgang van de documenten deel ik alleen de titels.

Jonathan Drury - Autism Dialogue

Mirja Hamalainen and Eeva Kallio - Dialogue and Teaching English in Finnish Higher Education

Peter Hill - Indigenous Affairs, Border Services and the Path of Dialogue in Canada

Ove Jakobsen and Vivi Storsletten - Dialogue as Dynamic Energy in Living Communities

Francis Briers - An Entry-Level Practice for New Professional Dialogue Practitioners

Amanda Ridings, Lorna Jackson and Sharon Millar -Moving Toward Artistry Recognising Factors that

Robert Sarly - Dialogue Is a Spiritual Practice

Mark Seneschall - The Legacy and Potential of Dialogue in the Criminal Justice System

Beth K. Herman - Dialogue and the Communities of Practice in American Graduate Medical Education

Beth Macy PhD - Dialogue as a Whole-System Healthcare Intervention

James M. Herman, Alan Adelman and John Neely - Teaching and Using Dialogue in an American Academic Health Center

Trine-Line Biong and Christian Valentiner - Fluxen Prison Dialogue in Norway

Harold Clarke and Susan Williams - Dialogue and a Healing Environment in the Virginia Department of Corrections

Jane Ball - Dialogue and the Offender Resettlement Journey

Thomas Köttner - Conversations at the Mall in Buenos Aires

Mechtild Beucke-Galm - Dialogue as the Heart of Strategic Change

Peter Garrett - Fragmentation, Power and Coherence in the Age of Organisations

Per Hilding - Dialogue as Working Model in Degerfors Municipality

Claudia Apel - Dialogue, Politics and the Essential Work of Government - The Migration Laboratory and the Search for Solutions to Global Challenges

Lars-Ake Almqvist - Economics and Time Management as a Vehicle for Dialogue - The Alamanco Story


Een flinke hoeveelheid materiaal om te lezen en over na te denken.

We werden ontvangen in de grote zaal en kregen uitgelegd hoe de verschillende dialogen gevoerd zouden worden. Je kreeg vanuit een kleinere groep (de home groep) de gelegenheid een document te kiezen waarna je in groepen na keuzes bij elkaar kwam in een kleinere ronde ruimte. Hier werd, na een korte inleiding door de schrijver van het stuk, met elkaar over nagedacht en besproken wat ieders ideeën waren op de inhoud.

Na deze bijeenkomst kwamen de home groepen weer bij elkaar er werden


ervaringen vanuit de verschillende deelnames met elkaar gedeeld.

Dit ritueel herhaalde zich een paar keer per dag en de avonden werden vooral gevuld met nog meer mooie ontmoetingen, kennismakingen en gesprekken.

Mijn ervaringen

Allereerst wil ik de mensen die het initiatief hebben genomen en er zo ontzettend veel tijd, energie en geld in hebben gestoken om deze ontmoeting mogelijk te maken. Sommige van jullie kunnen weten hoe vaak ik heb geprobeerd om zowel een Nederlands al een internationaal netwerk van dialoogmensen op te zetten. Ik ben dus nu heel blij dat dit op een andere manier tot stand is gekomen.

Wat me meteen bij de eerste sessie opviel was dat mijn beleving van een dialoog veel langzamer was dan we tijdens de sessies meemaakte. Ook niet vreemd omdat we elkaar net kende en er zoveel te delen was. De sessies duurde anderhalf uur en dit bleek redelijk kort om deze onderwerpen genoeg aandacht te geven. Het waren mooie gesprekken die interessante inzichten opleverde maar, volgens mij, ging het erg snel.


Mijn leukste momenten waren de ontmoetingen tussen de sessies door en tijdens de lunch en het diner en niet te vergeten ’s avonds aan de bar.

Doordat ik daar vaker dezelfde mensen sprak leerde ik ze beter kennen en werden de gesprekken ook mooier en vooral dieper. Ik denk aan Eric Lynn (Duitsland), Geir Harald Hagberg (Noorwegen), Juliane Tissen (Nederland), Liv Ronglan (Noorwegen), Olga Plokhooij (Nederland), Pierre Goirand (Frankrijk), Renate van der Veen (Nederland), Sabine Helene Kresa (Oostenrijk), Thomas Kottner (Argentinië), Sonia Ortiz Guarch (Spanje) en niet te vergeten Eddy, the Irishman. Uiteraard heb ik veel mensen meer gesproken.

Een tweede mooie ervaring was dat de Nederlandse deelnemers, waarvan sommige elkaar alleen van naam kenden, het er over eens waren dat we veel baat zouden kunnen hebben als we meer met elkaar in verbinding zouden zijn. Elkaar opzoeken, ervaringen uitdelen en samen groeien in de ontwikkeling van dialoog.

Ten derde kreeg ik voor mijzelf sterk de bevestiging dat, zoals ik nu werk en train met dialoog, voor mij de goede is. Tijdens de conferentie hoorde en zag je dat er varianten op dialoog zijn. Zo was er een sterke hang naar de strategische dialoog, welke meer doelgericht is en gestuurd wordt en minder tijd en ruimte voor een vertragende en diepere dialoog.

Ook merkte ik een groot ongeduld onder de deelnemers als er vragen waren die spanningen opriepen. Of de academie wel een academie moet heten, of er wel of niet een accreditatie moet komen en hoe deze er dan uit moet zien, of er tijdens de conferentie niet te veel gestuurd werd of aan welke kwaliteiten iemand moet voldoen


om lid te kunnen worden van de academie. Allemaal vragen die het zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken, maar die je niet even snel beantwoord krijgt. In de hectiek die ontstond was ik verrast door hoe sommige reageerden en opgewonden raakte. Iets dat ik niet snel verwacht bij iemand die serieus en professioneel met dialoog werkt.

Ik was sterk onder de indruk tijdens de sessie van Per Hilding - Dialogue as Working Model in Degerfors Municipality- over de zorgvuldigheid van zijn voorbereiding en de zorgvuldigheid hij de dialoog inbracht in een gemeenschap. Ik leerde tijdens de sessie van Mechtild Beucke-Galm - Dialogue as the Heart of Strategic Change- (welke door ziekte van Mechtild gegeven werd door Peter Garrett) dat je tijdens strategische dialogen binnen organisatie niet alleen top-down of bottem-up kunt werken maar ook horizontaal, rekening houden met de aanwezig machtsstructuren binnen de organisatie.

Als laatste werd ik wild enthousiast toen ik hoorde waar Heike de Boer (Duitsland( professor in de lerarenopleiding mee bezig is. Een van haar onderzoeksgebieden is het gezamenlijk betekenis geven tussen kinderen en kinderen en leraren. Zij is geïnteresseerd in de vraag hoe het mogelijk is om docenten te professionaliseren voor een dialoog op school.

In haar cursussen ontwikkelen studenten ideeën voor filosofische wijzerplaten voor kinderen en krijgen ze de kans om het op school te oefenen.

In dit op onderzoek gebaseerde leerproces proberen zij de regels van de dialoog te gebruiken.

Mijn drive is om uiteindelijk de dialoog een structurele plek te geven in het voorgezet onderwijs in Nederland en ik zie een mooie emailuitwisseling aankomen met Heike.

Een korte impressie, maar ik weet zeker dat er op korte termijn veel meer te melden valt.

Groet, Joop from Holland


4 keer bekeken
Mens in Dialoog
  • Instagram Social Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

Tollensstraat 27

2041PP Zandvoort

0614277119

joop@mensindialoog.nl

Kamer van koophandel: 34274556

 

BTW nr. NL001332512B60

 

IBAN NL95ASNB0932962815